A Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségének nyilatkozata a pártállami állambiztonsági érintettséggel kapcsolatos morális elvárásokról (2011. március 7.)

Ez a cikk több mint 5 éve készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége meglepetéssel és sajnálattal értesült arról, hogy kamaránk elnökhelyettesét, dr. Bérczes Róbertet, mint az egykori BM III-as főcsoportfőnökség 1989-1990-ben aktív SZT tisztjét nevezték meg. A tényeket az elnökség nem ismerheti, de egyetért azzal, hogy ő ezt a kar érdekében – valós mentségektől vagy vétkektől függetlenül – tisztségéről lemondásának okaként értékelte. Az elnökség felkéri a kamara választott tisztségviselőit, hogy aki ilyen érintettséggel terhelt, a kar erkölcsi tekintélyének megóvása érdekében tekintse példának ezt az eljárást. Az elnökség a kamara nevében elhatárolódik minden, az ügyvédi függetlenséget, az ügyféli és a kari érdeket sértő vagy veszélyeztető tevékenységtől és törekvéstől.