Pénzmosás elleni szabályok

2017. június 26-án hatályba lépett a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény, amely az Európai Parlament és a Tanács 2015. május 20-i (EU) 2015/849 irányelvének (4. Pénzmosás megelőzési irányelv) történő megfelelést szolgálja.

A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülésének 1/2017. (07. 10.) sz. “Egységes szabályzat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvényben meghatározott kötelezettségek körébe tartozó feladatok teljesítésére, az egyéni ügyvédek és egyszemélyes ügyvédi irodák részére elnevezésű aktusa pdf. formátumban innen tölthető le.

Ebben vannak az új tényleges tulajdonosi, azonosítási és egyéb nyomtatványok is, amiket használnunk kell. Ezért közreadjuk word formátumban  is, amely innen tölthető le.

Az NGM Európai Uniós és Nemzetközi Pénzügyi Főosztálya által összeállított Nemzeti Kockázatértékelés (NRA) szolgáltatói verziója itt érhető el. Figyelem: szolgáltatói verzió dokumentuma nem nyilvános, azt kizárólag a szolgáltatók ismerhetik meg, akik a dokumentumot nem adhatják ki harmadik személynek!

A Budapesti Ügyvédi Kamara 2017. szeptember 8-án közzétett, saját – ideiglenes – felügyeleti kockázatértékelése innen tölthető le.

Ugyancsak közzétette “Útmutató“-ját a többszemélyes ügyvédi irodák belső szabályzatainak kialakításához szintén 2017. szeptember 8-i hatállyal.

A Budapesti Ügyvédi Kamara a törvényi kötelezettségek végrehajtásaként az ellenőrzéseket csak később, egy külön meghirdetett időpont után kezdi meg. Ennek során ellenőrzési tervet követ majd és figyelemmel lesz a szolgáltatóknak az addigi felkészülési időszakban létezett adaptációs  környezetére.

Ezen az oldalon egyenlőre még a régebbi szabályozáshoz kapcsolódó szabályzatokat, a kapcsolódó információkat, gyakorlati útmutatást is olvashatnák, amely alapján Kamaránk tagjai eddig eleget tudtak tenni ezen kötelezettségüknek.

Ezt az oldalt a módosult és módosuló szabályoknak megfelelően, folyamatosan frissíteni fogjuk.

Tudnivalók a pénzmosásról, szabályozás

Gyakorlati teendők, minőség ellenőrzés